Librería Oficios Terrestres CRÒNICA D'UNA INFÀMIA. EL PROCÉS CONTRA EMILI DARDER, ALEXANDRE JAUME, ANTONI MATEU I ANTONI MARIA

TIENE EN SU CESTA DE LA COMPRA

0 Artículos

En total 0,00 €

CRÒNICA D'UNA INFÀMIA
Título:
CRÒNICA D'UNA INFÀMIA. EL PROCÉS CONTRA EMILI DARDER, ALEXANDRE JAUME, ANTONI MATEU I ANTONI MARIA
Subtítulo:
Autor:
MOLL MARQUÈS, JOSEP TRANSCRIP.
Editorial:
MOLL
Año de edición:
2009
Materia
ENSAYO
ISBN:
978-84-273-4055-8
Páginas:
524
Disponibilidad:
Disponibilidad inmediata
30,00 €

Sinopsis

En el moment de la seva desaparició, el 2007, Josep Moll estava preparant un llibre a partir dels sumaris del procés contra Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques. Malauradament el projecte restà inacabat i inèdit sobre la seva taula d'estudi i també traspaperat sobre la meva, com un projecte orfe. Finalment, s'ha publicat en format llibre, a manera de corpus documental, amb un pròleg, algunes anotacions i uns apèndix que Josep Moll havia elaborat poc abans de morir. Tot i que es tracta d'un aplec particular, fonamentalment arxivístic, conté una gran càrrega emocional i discursiva que serà de gran utilitat als estudiosos i farà un servei cívic inigualable a la ciutadania més compromesa. El procés contra Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques arrossega torrencialment també altres causes de primera línia, com ara les d'Ignasi Ferretjans i Jaume Garcias, per citar només els exemples més coneguts.

El conjunt editat és inqüestionable i cada fitxa, cada paper, cada testimoni i cada decisió és una història que aporta elements a un llibre que és alguna cosa més que un dossier enquadernat, tot i que lamentablement hom s'adona immediatament que hi manca un estudi històric elaborat en profunditat, ponderat i pensat per introduir el lector pel laberint de la documentació. Més enllà dels handicaps que té el llibre, allò més significatiu és l'impacte dels continguts, com a conseqüència d'una farsa de judici que, setenta anys després, ens situa davant un passat que volgué acabar amb la dignitat humana. Josep Moll, durant els seus darrers mesos de vida, parlava sovint d'aquest projecte i l'imaginava com un homenatge a quatre patriotes víctimes de la ignomínia. El llibre ens permet, avui, fer memòria del mentor i principal promotor d'aquesta obra, però sobretot ens ajuda a entrar en un espai sagrat, un àmbit que reclama respecte i veneració.
Pere Fullana. Diari Balears.